Έλεγχος Ομάδας Αίματος και Rhesus στην εγκυμοσύνη. Γιατί είναι απαραίτητος;

Ο έλεγχος ομάδας αίματος και Rhesus στην εγκυμοσύνη γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κύησης ή μετά την πρώτη μαιευτική επίσκεψη στο γιατρό. Είναι απαραίτητος για τον προσδιορισμό της ομάδας αίματος της εγκύου Α, Β, ΑΒ ή Ο, αλλά και του παράγοντα Rhesus (Rh-θετικό ή Rh-αρνητικό).

Μια έγκυος θα πρέπει να γνωρίζει την ομάδα αίματός και τον παράγοντα Rhesus της, διότι είναι πιθανό να υπάρξει ασυμβατότητα στο αίμα της μητέρας και του εμβρύου. Για παράδειγμα, αν η μητέρα είναι Rh-αρνητική, αλλά ο πατέρας είναι Rh-θετικός, το έμβρυο μπορεί να κληρονομήσει το αντιγόνο Rh από τον πατέρα και να είναι Rh-θετικό. Στην περίπτωση αυτή, η μητέρα μπορεί να παράξει αντισώματα (αντισφαιρίνες) που αντιδρούν με αντιγόνα (πρωτεΐνες ή παράγοντες) στα ερυθρά κύτταρα του αίματος του εμβρύου. Τα αντισώματα μπορεί να διαπεράσουν τον πλακούντα και να προκαλέσουν την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του μωρού, με αποτέλεσμα μια σοβαρή κατάσταση που αναφέρεται ως αιμολυτική νόσος των νεογνών (HDN). Παρά το γεγονός ότι στην πρώτη γέννηση ενός Rh- θετικού νεογνού είναι απίθανο να υπάρξουν προβλήματα, τα αντισώματα που παράγονται κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν τα επόμενα Rh-θετικά νεογνά που θα γεννηθούν.

Για να διασφαλιστεί ότι μία Rh-αρνητική μητέρα δε θα αναπτύξει αυτά τα αντισώματα, πρέπει να της χορηγηθεί ανοσοσφαιρίνη Rh σε ενέσιμη μορφή, περίπου στην 28η εβδομάδα κύησης. Στην περίπτωση που μετά τον τοκετό διαπιστωθεί ότι το νεογνό είναι Rh+ θα πρέπει σε 72 ώρες από αυτόν, να χορηγηθεί εκ νέου άλλη μία δόση της ανοσοσφαιρίνης Rh. Αντίστοιχη προσέγγιση θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση αιμορραγίας, αμνιοκέντησης, λήψης χοριακών λαχνών ή κοιλιακού τραυματισμού, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, πριν χορηγηθεί η ένεση, θα πρέπει να πραγματοποιείται ανίχνευση αντισωμάτων για να επιβεβαιωθεί ότι η γυναίκα δεν έχει ήδη αναπτύξει Rh αντισώματα.

Διαβάστε επίσης: Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος NIPT: κατάλληλος για μέλλουσες μαμάδες κάθε ηλικίας