Ανοσία στην ερυθρά. Γιατί πρέπει να ελέγχεται προγεννητικά;

H Ερυθρά προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, με την άμεση επαφή. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων με το βήχα ή το φτέρνισμα. Οποιαδήποτε επαφή με τις ρινικές εκκρίσεις ή σπανιότερα με αντικείμενα που έχει πιάσει ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Οι γυναίκες που είτε έχουν νοσήσει στο παρελθόν από ερυθρά, είτε έχουν λάβει το εμβόλιο, θα έχουν αντισώματα στο αίμα τους που θα αποτρέψουν μία ενδεχόμενη μόλυνση στη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης.  Τα αντισώματα αυτά προστατεύουν επιπλέον, το έμβρυο, το οποίο με τον τρόπο αυτό έχει ανοσία στην ερυθρά.

Η λοίμωξη από ερυθρά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, αν μια γυναίκα μολυνθεί με τον ιό της ερυθράς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης της και δεν έχει ανοσία στην ερυθρά, το έμβρυο βρίσκεται σε κίνδυνο να αναπτύξει σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.

Όλες οι γυναίκες που προγραμματίζουν μία εγκυμοσύνη ή βρίσκονται ήδη στην αρχή μιας εγκυμοσύνης για πρώτη φορά, θα πρέπει να ελέγχονται για να προσδιορίσουν αν έχουν ανοσία στην ερυθρά. Για να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος απαιτείται ένα δείγμα αίματος ώστε να ελεγχθεί αν υπάρχει επαρκής ποσότητα αντισώματος για ερυθρά στο αίμα, για την προστασία της εγκύου και του εμβρύου. Αν μια γυναίκα δεν έχει αρκετά αντισώματα και δεν βρίσκεται ακόμα σε εγκυμοσύνη μπορεί να  λάβει το εμβόλιο κατά της ερυθράς. Στην περίπτωση αυτή η επίτευξη μιας εγκυμοσύνης θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου.

Το εμβόλιο της ερυθράς δεν πρέπει να χορηγείται σε μία γυναίκα που είναι έγκυος. Εάν μια έγκυος δεν έχει επαρκή αντισώματα ώστε να έχει ανοσία στην ερυθρά, θα πρέπει να ενημερωθεί από τον ιατρό της για να αποφευχθεί η επαφή με όποιον έχει συμπτώματα ερυθράς σε όλο το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης της.

Ενημερωθείτε για την ερυθρά από τον ιατρό σας και ακολουθείστε τις συστάσεις του σχετικά με την προστασία σας, αλλά και τον προγεννητικό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης: Στρεπτόκοκκος ομάδας Β (GBS). Γιατί πρέπει να γίνεται έλεγχος πριν από τον τοκετό;