Εγκυμοσύνη και Μαγνήσιο: Γιατί πρέπει να ελέγχονται τα επίπεδα του στην εγκυμοσύνη;

Το μαγνήσιο προσλαμβάνεται μέσω της τροφής και αποβάλλεται από τους νεφρούς. Στην εγκυμοσύνη, ο γιατρός σας, θα σας συστήσει να ελέγξετε τα επίπεδα μαγνησίου, καθώς τόσο η ανεπάρκεια όσο και οι αυξημένες τιμές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην έκβαση της. Τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να οφείλονται είτε σε υπερβολική έκκριση μαγνησίου από τους νεφρούς ή μειωμένη απορρόφηση του εντέρου. Εάν τα επίπεδα ασβεστίου ή καλίου είναι χαμηλότερα του φυσιολογικού, το πιο πιθανό είναι να υπάρχει και έλλειψη μαγνησίου.

Η έλλειψη Μαγνησίου είναι πιο κοινή από την παρουσία αυξημένων τιμών. Χρόνια χαμηλά επίπεδα μαγνησίου , τις περισσότερες φορές συνδέονται και με χαμηλά επίπεδα καλίου και ασβεστίου.

Συνθήκες που μπορεί να συνδέονται με μη φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου περιλαμβάνουν διαταραχές όπως ο διαβήτης και η μη φυσιολογική λειτουργία των νεφρών. Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν κόπωση, ναυτία, αϋπνία, μυϊκή αδυναμία, τρέμουλο, σπασμούς ή επαναλαμβανόμενες μυϊκές κράμπες.

Εγκυμοσύνη και μαγνήσιο: Επίπεδα

Τα φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου είναι απαραίτητα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το μαγνήσιο βοηθά στη δόμηση και στην ανάπτυξη των ιστών. Η σοβαρή έλλειψη μαγνησίου έχει συνδεθεί με εμφάνιση προεκλαμψίας, Υπολειπόμενη Eνδομήτρια Aνάπτυξη (IUGR) ή ακόμη και με εμβρυϊκό θάνατο. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη των πρόωρων συσπάσεων της μήτρας.

Αν και η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της διατροφής, στην περίπτωση που η έλλειψη είναι σημαντική, το πιο πιθανό είναι ο γιατρός να συστήσει στη μέλλουσα μητέρα τη λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου.

Διαβάστε επίσης: Ασβέστιο και Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε.