Έλεγχος των επιπέδων της TSH στην εγκυμοσύνη. Είναι απαραίτητος;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούνται φυσιολογικές μεταβολές στη λειτουργία πολλών ενδοκρινών αδένων, με σημαντική επίδραση επί του θυρεοειδούς αδένα. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες όπως η θυροξίνη (Τ4) και η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και την υγεία της μέλλουσας μητέρας. Σε γυναίκες με γνωστές δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς, συνήθως απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένας έλεγχος των επιπέδων της TSH στην εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Η TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη) είναι μία ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση του εγκεφάλου, σε απόκριση προς τα χαμηλά επίπεδα Τ4 ή Τ3. Αυξημένα επίπεδα TSH σε γυναίκες που λαμβάνουν αγωγή για τα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς, μπορεί να σημαίνει ότι η δόση της ορμονικής υποκατάστασης πρέπει να αυξηθεί.

Μερικές φορές συνιστάται έλεγχος των επιπέδων της TSH στην εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ακόμη και αν δεν υπάρχει ιστορικό διαταραχών του θυρεοειδούς. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών μπορεί να έχει μια υποκείμενη διαταραχή του θυρεοειδούς, που τελικά να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι περισσότερες κατευθυντήριες γραμμές δεν συνιστούν τον έλεγχο αυτό ως απαραίτητο.

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη Μπορεί η ανεπάρκεια να επιδρά αρνητικά στο νευρικό σύστημα του εβρύου;