Βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη Μπορεί η ανεπάρκεια να επιδρά αρνητικά στο νευρικό σύστημα του εμβρύου;

Η Βιταμίνη D σχετίζεται κυρίως με το μεταβολισμό και την απορρόφηση του ασβεστίου και παράγεται στον οργανισμό μέσω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Η ποσότητα της βιταμίνης D που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής δεν είναι δυνατό να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου. Η ανεπάρκεια της σχετίζεται με προβλήματα στην ανάπτυξη και την υγεία των οστών αλλά έχει συσχετισθεί με πολλές ασθένειες. Η σοβαρή ανεπάρκεια σε Βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη έχει συσχετισθεί με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, προεκλαμψίας, χαμηλού βάρους γέννησης και ενδομήτριου εμβρυϊκού θανάτου.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι η συμμετοχή της Βιταμίνης D στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι αναγκαία, και ότι η έλλειψη της αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης βλαβών στο νευρικό σύστημα και στη λειτουγία του.

Σημαντικά αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Neurology, κατέληξαν στο ότι όταν η Βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη βρίσκεται σε ανεπαρκή επίπεδα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης στους απογόνους.

Τα αποτελέσματα αυτά, αν και απαιτείται περαιτέρω μελέτη είναι πολύ σημαντικά και επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά τη σπουδαιότητα επάρκειας της βιταμίνης D.

 

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη και Μαγνήσιο: Γιατί πρέπει να ελέγχονται τα επίπεδα του στην εγκυμοσύνη;