Ασβέστιο και Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Το ασβέστιο είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη ζωής κάθε γυναίκας. Είναι απαραίτητο για να διατηρηθούν τα οστά υγιή και προλαμβάνει ασθένειες όπως η οστεοπόρωση που μπορεί να πλήξουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία της γυναίκας. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό μία γυναίκα να είναι βέβαιη ότι λαμβάνει καθημερινά τη συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου, σε σχέση με την ηλικία της.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μέλλουσα μητέρα, θα πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτική σε σχέση με τη λήψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι επίσης πολύ σημαντικό τόσο για την υγεία της εγκύου, όσο και για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα σας ενημερώσει σχετικά με το αν χρειάζεστε τη λήψη συμπληρώματος ασβεστίου, ενώ είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Η εγκυμοσύνη και τα οστά σας

Όπως ήδη αναφέραμε, η επάρκεια ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη προϋπόθεση της υγιούς ανάπτυξης του εμβρύου. Θαυμάζοντας για ακόμα μία φορά την τελειότητα της φύσης στη διαδικασία της αναπαραγωγής, μπορούμε να πούμε ότι το σώμα βοηθά στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στην εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται η ποσότητα των οιστρογόνων που παράγονται. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά συμβάλλει στην προστασία των οστών της εγκύου. Επίσης, οι έγκυες τείνουν να εμφανίζουν μεγαλύτερη απορρόφηση ασβεστίου μέσω των τροφών, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν κυοφορούν. Τα επίπεδα απορόφησης του ασβεστίου φαίνονται εμφανώς αυξημένα ιδιαίτερα μετά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, μετά τον τοκετό και ιδίως για όσο καιρό η μητέρα θηλάζει, τα οστά της εμφανίζονται πυκνότερα. Η διαδικασία αυτή, προφανώς προστατεύει την οστική πυκνότητα της γυναίκας αναπληρώνοντας οποιαδήποτε απώλεια είχε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να αναπτυχθεί το έμβρυο.

Η εγκυμοσύνη συμβάλει ούτως ή άλλως στην ενίσχυση των οστών σας

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη δείχνει ότι η εγκυμοσύνη μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη συνολική υγεία των οστών. Οι γυναίκες οι οποίες έχουν διανύσει μία εγκυμοσύνη μεγαλύτερη των 28 εβδομάδων, τείνουν να έχουν πυκνότερα οστά από τις γυναίκες που δεν έχουν μείνει έγκυες. Με κάθε εγκυμοσύνη, τα οστά των γυναικών γίνονται όλο και πιο πυκνά.

Ωστόσο, τα ποσοστά δεν ήταν ίδια σε γυναίκες που διένυσαν την εγκυμοσύνη τους, ενώ βρίσκονταν ακόμα στην εφηβεία. Οι μητέρες νεαρής ηλικίας δε βρέθηκε να επωφελούνται στον ίδιο βαθμό από την αύξηση της οστικής πυκνότητας, στην περίοδο της λοχείας και η έρευνα δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει αν στο σύνολο τους τελικά θα ήταν σε θέση να ανακτήσουν την απώλεια οστικής μάζας, που είναι κοινή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη σας, είναι να ελέγχετε τα επίπεδα ασβεστίου, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού σας, ώστε λαμβάνοντας υπόψιν και τη διάτροφή σας, να σας χορηγήσει τα απαραίτητα συμπληρώματα, αν αυτό είναι απαραίτητο. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσετε τόσο την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, όσο και την υγεία των οστών σας, ως μέλλουσα μητέρα.

Το Πρότυπο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο Science Labs είναι κοντά σας για να πραγματοποιήσετε κάθε απαραίτητο έλεγχο και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.