Εγκυμοσύνη και βιταμίνη Β12. Ποιος ο ρόλος της στην αναιμία;

Η βιταμίνη Β12 είναι η πιο σύνθετη και μεγαλύτερη βιταμίνη που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική βιταμίνη, που ενισχύει την παραγωγή νέων κυττάρων, ιδίως των ερυθρών αιμοσφαιρίων και η πιο αξιόπιστη πηγή της είναι οι ζωικές τροφές.

Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 δεν είναι επαρκή, το σώμα σας δυσκολεύεται να παράξει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης ο έλεγχος για την αποφυγή της αναιμίας είναι ακόμα πιο σημαντικός.

Τι είναι η αναιμία;

Αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα έχει λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια, ή τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν σωστά το σίδηρο και το οξυγόνο. Η αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί μερικές φορές να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο, το οποίο χρειάζεται μία σωστή αιματική κυκλοφορία για να αναπτυχθεί. Οι επιπτώσεις της αναιμίας στην κύηση μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και να αφορούν είτε ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου, είτε πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.

Τι κάνει η βιταμίνη Β12;

Η συγκέντρωση της βιταμίνης Β12 μειώνεται προοδευτικά στην εγκυμοσύνη, ανεξάρτητα από τη διαιτητική πρόσληψη της εγκύου. Τα συμπτώματα της έλλειψης της βιταμίνης Β12 είναι παρόμοια με αυτά της έλλειψης φυλλικού οξέος και συσχετίζονται με αποβολές, ανωμαλίες στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος του νεογνού κα.

Ωστόσο, αν και τα περιστατικά αυτά είναι σχετικά σπάνια, έγκυες που ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο και θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα βιταμίνης Β12  πιο τακτικά. Στις περιπτώσεις αυτές, τις περισσότερες φορές ο γιατρός ελέγχοντας την επάρκεια βιταμίνης Β12, θα συστήσει τη λήψη κάποιου συμπληρώματος. Η συνιστώμενη ποσότητα καθημερινής πρόσληψης βιταμίνης Β12 στην εγκυμοσύνη είναι περίπου 2,6μg/ημέρα.

Πώς να προσλάβετε τη βιταμίνη B12;

Όπως προαναφέρθηκε, είναι πολύ σημαντικό να συμπληρώνετε τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων διατροφής, ιδίως τους μήνες της εγκυμοσύνης. Πλούσιες πηγές βιταμίνης Β12 είναι το γάλα, τα αυγά, το κρέας και τα πουλερικά.

Εάν είστε έγκυος, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε επαρκή ποσότητα βιταμίνης Β12 καθημερινά. Στην περίπτωση που είστε χορτοφάγος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για τον τρόπο αναπλήρωσης της βιταμίνης Β12, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και να αποφευχθεί η ανάπτυξη σοβαρών βλαβών στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Πότε πρέπει να ξεκινήσετε τον έλεγχο των επιπέδων της βιταμίνης Β12;

Η επάρκεια των απαραίτητων επιπέδων της βιταμίνης Β12 είναι καλό να ξεκινά πριν από την περίοδο της σύλληψης. Αν προγραμματίζετε μία εγκυμοσύνη, θα πρέπει να εντάξετε στο διαιτολόγιο σας τροφές που θα σας παρέχουν τα ποσά βιταμίνης Β12 που χρειάζεται ο οργανισμός, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης.

Το σώμα τόσο κατά τη διαδικασία της σύλληψης, όσο και της εγκυμοσύνης, εμφανίζει αυξημένες απαιτήσεις σε βιταμίνη Β12. Είναι πιθανό ο γιατρός σας, να σας συμβουλεύσει να αυξήσετε την πρόσληψη Β12 σας μέσω των διαιτητικών σας επιλογών ή μέσω κάποιου συμπληρώματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν ο γιατρός σας διαγνώσει έντονη αναιμία λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε μία εγκυμοσύνη μέχρι να ρυθμίσετε τα επίπεδα της.

Στο Πρότυπο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο Science Labs μπορείτε να ελέγξετε με ακρίβεια και αξιοπιστία τα επίπεδα της βιταμίνης Β12.

Διαβάστε επίσης: Ασβέστιο και Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε.