Εγκυμοσύνη: Ποιές είναι οι 7 ελλείψεις που θα πρέπει να αποφύγετε;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, οι πληροφορίες που θα λάβετε σχετικά με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, με τα οποία θα πρέπει να εφοδιαστείτε, πολλές φορές θα σας προβληματίσουν και θα σας αγχώσουν. Μην πανικοβληθείτε. Η ψυχική ηρεμία και η καλή διάθεση είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά, που θα πρέπει να σας συντροφεύουν σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και θα στηρίξουν τη γενικότερη υγεία σας, αλλά και του εμβρύου. Παρόλα αυτά υπάρχουν βασικά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που δεν πρέπει να παραβλέψετε. Για να έχετε μία υγιή εγκυμοσύνη φροντίστε ώστε να μην έχετε έλλειψη σε:

  • Θερμίδες

Αν ακολουθείτε μια υποθερμιδική διατροφή, αυτό σημαίνει ότι δεν προσλαμβάνετε τα απαραίτητα  ενεργειακά ποσά που απαιτούνται, ώστε να καλύψετε τις δικές σας ανάγκες και ταυτόχρονα τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Κυήσεις κατά τις οποίες, η μητέρα δεν καταναλώνει την ποσότητα θερμίδων που απαιτείται, συνδέονται με αυξημένα ποσοστά πρόωρου τοκετού και χαμηλό βάρος γέννησης.

  • Ω 3 λιπαρά οξέα

Τα Ω 3 λιπαρά οξέα, δεν παράγονται από το σώμα μας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τα προσλαμβάνουμε μέσω της καθημερινής μας διατροφής (300-500mg την ημέρα). Οι αντιυπερτασικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες τους ενισχύουν την ομαλή καρδιακή λειτουργία και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ συμβάλλουν στη μείωση της αντίστασης των κυττάρων στην ινσουλίνη. Τα Ω 3 λιπαρά οξέα ενσωματώνονται στις μεμβράνες των νευρικών κυττάρων κάνοντας τες πιο ελαστικές και εύκαμπτες , διευκολύνοντας έτσι την επικοινωνία των κυττάρων του εγκεφάλου και ενισχύοντας τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μειωμένα αποθέματα σε Ω 3 λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, χαμηλό βάρος γέννησης, και αυξημένα ποσοστά εμφάνισης επιλόχειου κατάθλιψης.

  • Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες παρέχουν στον οργανισμό μας τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται, πολλά από τα οποία προσλαμβάνονται μόνο μέσω της διατροφής. Η έλλειψη πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με χαμηλό βάρος γέννησης και συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή σε εγκύους οι οποίες ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και θα πρέπει να φροντίζουν την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών.

  • Σίδηρο

Η έλλειψη σιδήρου είναι η αιτία της πιο συχνής μορφής αναιμίας, της σιδηροπενικής αναιμίας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η έλλειψη σιδήρου γίνεται ακόμα πιο έντονη και συνήθως γίνεται αντιληπτή, λόγω έντονης κόπωσης, αδυναμίας, υπνηλίας και ζαλάδας. Εάν η έλλειψη σιδήρου είναι μεγάλου βαθμού, το οξυγόνο που μεταφέρεται μέσω του αίματος δεν είναι αρκετό και αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχει σαν συνέπεια τον πρόωρο τοκετό, το χαμηλό βάρος γέννησης και την πρόκληση βλαβών στην ανάπτυξη του εμβρύου.

  • Ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής, κυρίως από το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, ενώ αυτός που βρίσκεται σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως τα δημητριακά και τα όσπρια, δεν απορροφάται εύκολα. Η σοβαρή έλλειψη ψευδαργύρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά εμβρυικών δυσπλασιών, συμπεριλαμβανομένων και των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα.

  • Ασβέστιο

Το ασβέστιο αποτελεί βασικό δομικό συστατικό, ώστε να εξασφαλιστεί η υγεία των οστών και των δοντιών τόσο της μέλλουσας μητέρας, όσο και του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Για το λόγο αυτό μία έγκυος γυναίκα θα πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον 1.000mg ασβεστίου καθημερινά, ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Παρόλα αυτά η φύση ήδη έχει προνοήσει ώστε να αποφευχθεί η έλλειψη ασβεστίου, αυξάνοντας τα επίπεδα απορρόφησης του, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μέσω φυσιολογικών μηχανισμών. Σπάνια, η έντονη έλλειψη ασβεστίου είναι πιθανό να οδηγήσει σε ελαττωμένη οστική πυκνότητα.

  • Φυλλικό οξύ

Η λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ουσιαστικής σημασίας για την υγεία του αναπτυσσόμενου νευρικού συστήματος, του εμβρύου. Η έλλειψη φυλλικού οξέος είναι πιθανό να οδηγήσει σε ανωμαλίες στην ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα, όπως για παράδειγμα ανωμαλίες στη σύγκλιση του.

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη και βιταμίνη Β12. Ποιος ο ρόλος της στην αναιμία;